"Opleiding Integraal Leiderschap"

Het doel van de opleiding is om een persoonlijk leiderschap te verwerven dat geschikt is voor deze tijd. Elke tijd vereist een bepaald leiderschap. Ghandi’s oproep wordt steeds relevanter: Be the change you want to see in the world. Het gaat steeds meer om wie jij bent in alles waar je mee te maken hebt en waar jij aan wilt geven.

Kenmerken van deze tijd

In onze postmoderne cultuur zijn alle manieren van kijken en opereren mogelijk. Dat kan benut worden om een bijdrage aan onszelf, de ander en de wereld te zijn. Pragmatisch, opbouwend en gebaseerd op waardes die we belangrijk vinden. Dit volgende niveau van ontwikkeling in onze cultuur heet ook wel 'post-postmodern' of 'Integraal'. Het leiderschap op dit niveau van ontwikkeling, is erbij gebaat dat we het vermogen hebben om 'vrij te zijn van de dingen' om maximaal te kunnen kiezen voor de dingen die belangrijk en wezenlijk voor ons zijn.

Integraal Leiderschap

Het leiderschap dat daarbij hoort wordt vanuit de integrale benadering vanzelfsprekend Integraal Leiderschap genoemd. Zoals er ook een modern leiderschap was dat geschikt was voor de moderne tijd.
Bij de Levensschool noemen we het ‘Leiding Over je Leven’: Een persoonlijk leiderschap waarbij je jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en trans-mentaal leert begeleiden, ten behoeve van jezelf, de ander en de wereld. ‘Be the Change you want to see in the world’ betekent dan dat je van moment tot moment in visie leeft. Dit vanuit een bewuste intuïtie vanuit de bron die je bent. Een meesterschap over jezelf en je leven om een bijdrage te kunnen zijn.

Karakter van de opleiding

Waarvoor ben ik hier?

De opleiding hanteert een evolutionaire of ontwikkelingsgerichte kijk op je mens-zijn.
Dat betekent onder andere dat je onderkent dat jij en de wereld om je heen voortdurend in ontwikkeling zijn. En dat het mogelijk is vanuit de juiste kijk op jezelf, je ontwikkeling en je omgeving, bij te dragen aan kwaliteit van leven. Het gaat hier niet om ‘helpen’, ‘redden’, ‘verbeteren’, ‘controleren’ etc. Het is een positie waarin je vanuit een liefdevol ‘ja’ in mogelijkheden leeft, gevend bent en het resultaat kunt ontvangen zoals het zich aandient.  

Wie ben ik?

De opleiding is zijnsgericht. Dat betekent onder andere dat we er van uitgaan dat degene die jij in wezen bent, er altijd is. Dat je daarmee kunt samenvallen en dat je vanuit die plek ook ervaart en weet dat je heel en compleet bent. Van daaruit gekeken ziet wie je geworden bent er heel anders uit dan vanuit je afgescheiden zelf. 

Wie je geworden bent en je potentie

In de opleiding onderzoek je wie je geworden bent en de potentie van je ontwikkeling per ontwikkelingslijn: Fysiek (Chakra1), gevoelsmatig (Chakra 2), emotioneel (Chakra 3), sensitiviteit/verlangen (Chakra 4) communicatie (Chakra 5), mentaal, denken (Chakra 6.), transmentaal, intuïtie, visie, overgave aan je call (Chakra 7.)

Ontwikkelingslijn van het ‘zelf’

Hierbinnen krijgt de ontwikkelingslijn van het ‘zelf’ veel aandacht. Je onderzoekt je beperkende karakterstructuren. Je doorloopt met behulp van specifieke oefeningen elke ontwikkelingsfase. Daarmee herontdek je de kracht van iedere fase en de allergieën en gehechtheden die je daarvan afhouden.

Je aan elkaar ontwikkelen

Je neemt het Integrale Denken tot je opdat jij ook jezelf vanuit wijsheid en de Dharma weet te begeleiden. Daarin staan de Teachers en je medestudenten in deze zeer krachtige supportgroep naast je. Je groeit door je wijsheid aan elkaar te geven.

Deelnemer

''Ik ben nu op een plek waarin ik mijn visie leef vanuit ontspanning .''

"De Opleiding Integraal Leiderschap is een heel complete opleiding die in mij een transformatie teweeg heeft gebracht. Waar ik eerst vanuit kracht en inspanning aan mijn visie zat te werken en trekken, ben ik nu op een plek waarin ik mijn visie leef vanuit ontspanning. Minder doen, meer zijn. Voor mij is dat een ware revolutie. De chakra benadering vond ik daarbij heel ondersteunend, om heel systematisch mijn hele wezen door te ploegen. Het oefenen met duale en non-duale staten van zijn heeft me meer innerlijk evenwicht gebracht en daar ben ik heel dankbaar voor. Het voelt alsof ik een extra perspectief of dimensie erbij heb gekregen om mijzelf waar te nemen. Met dank aan de enorme wijsheid en compassie van Mauk en Pauline, die steeds in volle alertheid met ons op pad waren."

Voor wie is deze training?

 • De Opleiding Integraal Leiderschap is voor mensen die de Centaur of een gelijkwaardig voortraject hebben gedaan. Wat het Fundament is voor mensen die de Opening gedaan hebben is de Opleiding Integraal Leiderschap voor mensen die de Centaur gedaan hebben.
 • Deze opleiding is voor mensen die op basis van bewuste ontwikkeling van betekenis willen zijn. Hij is in het bijzonder waardevol voor mensen die veel tussen en met mensen werken. Bijvoorbeeld personeelsfunctionarissen, professionals in het onderwijs, teamleiders, managers, coaches, leraren, mensen die in de zorg werken en therapeuten. 
 • Het curriculum Opening, Fundament, en Centaur van de Venwoude Levensschool is geen absolute voorwaarde. Wel blijkt in de praktijk dat ons curriculum een zeer krachtige voorbereiding is om het maximale uit de opleiding te halen.

Wat levert het je op?

Er zijn 4 blokken waarin je je hele psychodynamische achtergrond per ontwikkelingsniveau evalueert: Wie ben je op elk niveau geworden en waar ligt je potentie? Elk blok wordt ondersteund door lichaamswerk, teaching, zelfonderzoek en oefening, intervisie en supervisie. Je krijgt voorafgaande aan elk blok vragen om je voor te bereiden. Je krijgt na elk blok gericht huiswerk om het aangereikte thema verder te integreren in je dagelijkse leven. Ook verdiep je je in 'Integral Theory' en literatuur over de ontwikkeling van mens-zijn. Ook krijg je per blok een uitgebreide syllabus. Hier lees je meer over de inhoud van de blokken.

Wat gaan we doen?

  De Opleiding Integraal leiderschap bestaat uit een uitgekiende combinatie van oefeningen Emotioneel Lichaamswerk, Integral Life Practice, Ademwerk, Meditatie, theorie, deelrondes en coaching. Oefenen en onderzoeken hoe met jezelf om te gaan, zodat je potentie, je authentieke verlangen, wie jij ten diepste bent optimaal geleefd kan worden. De twee terugkomavonden helpen je om je ervaringen verder te verwerken en een plek te geven in je leven.

Data

  Data worden later bekendgemaakt. De opleiding start naar verwachting in November 2026

Studiebelasting / Certificaat

  De Opleiding bestaat uit 6 blokken van 3 dagen en drie van 2 dagen gedurende de periode van een jaar.
  Training in uren: 114 PE

  Intervisie: 24 PE

  Supervisie: 5 PE

  Thuiswerk: 1 uur per dag gedurende het jaar. 


  Aan het einde van de Opleiding krijg je een Certificaat.

  Wat levert het je op?

  • Je leert bewust leiding te nemen over je leven in de richting die klopt voor jou
  • Meer richting en structuur in je leven
  • Een betere zorg voor je gezondheid en vitaliteit
  • Keuzes kunnen maken
  • Jezelf kunnen zijn tussen anderen
  • Je eigen kracht kunnen aanboren
  • Trouw zijn aan jezelf en staan voor wat jij belangrijk vindt
  • Kwaliteit kunnen brengen en houden in relaties met familie, partner, kinderen, vrienden, collega’s

  Wat zijn de kosten?

  De trainingskosten voor deze opleiding bedragen € 4.200

  Voor studenten: €3.570
  Voor bedrijven: € 6.636

  De trainingskosten zijn inclusief maaltijden en koffie/thee etc.

  De Omega levensschool is geaccrediteerd door het CRKBO.
  Onze prijzen zijn vrijgesteld van BTW.

  Gespreide betaling in vier termijnen mogelijk.

  De 5 individuele sessies betaal je aan de betreffende trainer.

  Je overnachting boek je apart bij Retraite Centrum Venwoude. Daarvoor ontvang je t.z.t. een link.

  Wat zeggen onze deelnemers...

  "Op mijn eigen weg van de 'Opening' naar de 'Opleiding Integraal Leiderschap' ben ik telkens een stap dieper kunnen gaan en telkens heb ik het gevoel gehad een beetje authentieker te worden. Het was wel spannend en die spanning moet je kunnen verdragen. Ik ben op weg gegaan terwijl ik wist dat mijn leven erdoor zou veranderen zonder te weten hoe dat dan precies zou zijn. Vanuit het aanvoelen dat er 'meer' te vinden zou zijn en dat dat 'meer' mijn leven alleen maar waardevoller kon maken, heb ik het gewaagd. Daarmee heb ik de weg van de 'aanpassing' die mij in de greep had verlaten en dat was spannend."
  Joris
  "De opleiding heeft mij dieper gebracht bij waar het bij mij om gaat. Ik heb een volgende stap in mijn ontwikkeling gemaakt. Ik heb er een vocabulaire bij gekregen, waardoor ik spanningen in mij zelf beter kan duiden en hanteren. Bovenal heb ik kunnen ervaren wat het betekent om in die spanning een stap te zetten. Hoewel ik al lang aan persoonlijke ontwikkeling doe, heb ik nu pas ervaren wat het is om een vraag of standpunt te belichamen, in plaats van ze te hebben. Het Bestaan is iets waar ik een relatie mee heb en niet alleen een cognitief besef van heb."  Imke

  Wie geeft de training?

  De opleiding wordt gegeven door Mauk Pieper en Pauline Botden.

    

  Twijfel je nog of wil je eerst persoonlijk contact? Boek kosteloos een oriëntatiesessie met één van onze trainers. 

  Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor een gratis oriëntatiesessie.