Individualiteit in verbinding

Ik kom vaak tegen dat ik vanuit mezelf krachtig handel, maar dat dat in mijn omgeving als star en onvriendelijk wordt gezien.
Mauk: Vanuit wat je jezelf noemt lijkt er geen probleem?

Nee. Ik heb het gevoel dat ik in mijn recht sta. Maar ik wil de ander geen pijn doen of tekort doen.
Mauk: Kun je je helemaal niet voorstellen wat de ander ervaart?

In de situatie zelf heb ik daar weinig begrip voor omdat ik het graag wil hebben over wat belangrijk is.
Mauk: Je hebt een goede intentie, die op zichzelf ook waarde toevoegt. Dat gaat over de inhoud. Daarnaast hebben we het betrekkingsniveau. Daar gaat het om hoe het tussen de mensen gaat.

Omdat mijn intentie intrinsiek vanuit mijn hart komt is het lastig om die feedback te krijgen, omdat ik het niet zo voel.
Mauk: Ik denk dat je meer weet. Het kan goed zijn dat je hebt geleerd om zo te opereren omdat dat ook naar jou toe zo gedaan is. Klopt dat?

Ja dat klopt.
Mauk: Als je daar even bij stilstaat kun je navoelen wat jij destijds hebt ervaren en wat de ander mogelijk ook voelt als jij alleen vanuit je intentie opereert.  

Ik sta nu opeens aan de andere kant en ik kijk in de spiegel. Dat raakt me.
Mauk: Dan weet je nu waarschijnlijk ook dat, hoe goed bedoelend de ander ook naar je was, het de pijn over de relatie niet wegneemt.

Inderdaad en dat gaat ook niet werken.
Mauk: Nu kun je zien hoe belangrijk het is dat je zowel vanuit jezelf opereert, als dat je het vanuit de relatie benadert.

Dat is wel een hele uitdaging.
Mauk: Zeker. Daarom noemen wij ons pad ‘Individualiteit in verbondenheid’. Dat vergt voortdurend zelfonderzoek en oefening. Je kunt het niet afdwingen, maar je kunt jezelf wel steeds beter leren kennen om te kunnen sturen op je eigen waarheid in verbinding met de ander.

Dank je wel.


Mauk Pieper

 

Reactie plaatsen

Meer weten over één van onze trainingen?

Vraag hieronder kosteloos een oriëntatiesessie aan met één van onze specialisten.