In de conflicten die op dit moment tot ons komen, hoor ik veel over ‘wij’ en ‘zij’ en heel weinig over dat we als mensen elkaar iets aandoen.
Mauk: Wat doet dat in je?
Ik zie dat ook ik de neiging heb om een kamp te kiezen.
Mauk: Mooi gezien. Je identificeren met een groep betekent automatisch een ‘wij – zij – perspectief’.
Maar we zijn toch ook allemaal mensen?
Mauk: Het traditionele sociocentrische ‘wij – zij – perspectief’ waarbij mensen zich identificeren met een groep, een volk, is weer erg in opkomst.
Dat brengt alleen maar meer oorlog.
Mauk: Dat klopt. En waar de wereld steeds meer onder druk komt te staan lijkt deze neiging toe te nemen. Daarom is het inderdaad belangrijk om je bewust met algemene menselijke waarden te verbinden.
Makkelijk gezegd.
Mauk: Zeker als mensen elkaar zoveel aandoen, is het soms moeilijk te verwachten dat het overstijgende perspectief genomen wordt. En toch is dat wel de uitdaging, zonder de pijn te bagatelliseren.
Hoe kun je dan nog solidair zijn?
Mauk: Door bewust beide niveaus in je bewustzijn te houden. Zowel het sociocentrische en alle pijn daarvan, als het overstijgende universele algemeen menselijke. De identificatie met alleen de menselijke soort heeft ook veel veroorzaakt. Verbind je daarom ook met de aarde als geheel.
En dan?
Mauk: Dat hangt af van de situatie. Dit is wel de start: je met je hart verbinden, zonder verzwolgen te worden door identificaties. Dan pas kom je in de positie om te vragen wat wijsheid is.
Mauk Pieper