Patroon doorbreken

Ik beland de laatste tijd op relatiegebied in allerlei patronen; de ander willen pleasen, mezelf vergeten, van mezelf moeten. Ik ben ‘t zat, ik ben er moe van en wil het liefst er heel hard van weglopen, al is dat ook een patroon.
Pauline: Wat helder is, is dat je iets zat bent. Dit is de energie van de emotie, dat zegt verder nog niets over wat er heeft te gebeuren. Deze energie is wel nodig om patronen te doorbreken. En wanneer de energie ontvangen wordt, verwijst die ook naar wat voor jou belangrijk is.

Ik geloof er niet zo in dat deze energie het wel helder zal maken.
Pauline: In eerste instantie richt een emotie zich naar buiten. Als je daarin meegaat, krijgt de ander meestal de schuld. Of je bent gewend dat in te houden, pas je je aan en uiteindelijk wil je weg. Dat zijn je patronen. Pas wanneer je deze energie echt door je heen voelt stromen, je eigen hebt gemaakt, ben je weer thuis bij jezelf. Dan kun je je afvragen: wat betekent dit voor mij. En van daaruit: wat betekent dit in deze situatie, een eerste stap.

Ik ben bang voor wat er kan gebeuren als ik aangeef wat ik niet leuk vind.
Pauline: Relateren zie ik vaak als een schaakspel. Jij komt met een zet. Daarna wacht je rustig af wat de ander voor antwoord heeft. In de wetenschap, dat iedere zet slechts een zet is en niet meteen het einde van het spel.

Ok, dat ontspant wel. Ik weet alleen niet wat ik belangrijk vind. Ik heb me in mijn leven zoveel op de ander gericht!
Pauline: Daarom is het belangrijk de energie van ‘ik ben het zat’ tot je te nemen. We kunnen het ‘werk doen’ niet overslaan.

Ik voel nu wel iets ‘aan gaan’.
Pauline: Mooi. Je bent het zat en je loopt niet weg. Wat er dan kan gaan gebeuren weet je nog niet. Slechter dan dit kan het niet worden.

Mee eens.
Pauline: Het lijkt dat je ruggengraat zich strekt en jij meer in jezelf terechtkomt.

Ja, dat is zo. Dank je wel.

Reactie plaatsen

Meer weten over één van onze trainingen?

Vraag hieronder kosteloos een oriëntatiesessie aan met één van onze specialisten.