Gesprekken; Dagopening: Nachtelijke onrust

Ik word al een hele tijd ’s nachts geteisterd door spanningen en stress. Dat gaat over grote en kleine dingen, mijn werk, mijn kinderen, van alles.
Pauline: Herken je ook, wanneer je ’s morgens opstaat en je alle issues opnieuw bekijkt, het allemaal wel aandachtspunten zijn, maar lang niet zo groot, zo levensbedreigend als dat het ’s nachts leek?

Ja, dat herken ik.
Pauline: Claim dat je dit weet, “wat ik ‘s nachts ook doe, het wordt er niet beter op”. Deze bewustwording kan ’s nachts de aanwezige eindeloze denk-loop doorbreken.

Ik bekijk inderdaad ’s nachts echt alles, maar ik raak er alleen maar meer in verstrikt.
Pauline: Het is verstandig zorg te dragen voor een zo rustig mogelijke geest voor je gaat slapen; b.v. een korte inventarisatie welke dingen morgen aandacht verdienen, een ontspanningsoefening, meditatie. Je kunt echter niet voorkomen dat je weer wakker wordt of stressgedachten hebt, het gebeurt. Wel kun je je dan deze realisatie weer herinneren.

Dit ontspant me direct!
Pauline: Omdat dit een realisatie is, niet zomaar een gedachte.
Overdag kun je je bewuste onderzoek doen naar hoe jij je verhoudt tot de onderwerpen die er spelen. Welke gevoelens zijn er? Wat zijn de bijbehorende gedachten? Wanneer is er spanning – fysiek, emotioneel, mentaal? Wanneer duw je liever iets weg wat er wel is? Waar ontspan je van, etc. Wat gebeurt er nu?

Ik voel me geraakt. Ik vind het heel fijn een richting te hebben waar ik mijn onderzoek naar kan doen. Normaal loop ik steeds rond met dat ik de dingen niet goed doe en ga ik alleen maar harder aan de slag, dat is pijnlijk nu. Daarmee onderzoek ik eigenlijk niets. Dank je wel.Pauline Botden
Omega Levensschool

Reactie plaatsen

Meer weten over één van onze trainingen?

Vraag hieronder kosteloos een oriëntatiesessie aan met één van onze specialisten.