Hoe kom ik tot een gelukkig leven

Gelukkiger willen zijn

Ieder mens wil graag gelukkig zijn. Een logische houding is dan dat we ongemakkelijke situaties willen vermijden, steeds op zoek naar genot. Wanneer een bepaalde mate van ongelukkig voelen zich aandient, zoeken we naar de omstandigheden die daaraan hebben bijgedragen. Die willen we veranderen; we verhuizen, beëindigen relaties of starten er juist een, veranderen van werk, zoeken (meer) uitdagingen in sport en vakantie etc.

Op zoek naar de oplossing…

Meestal werkt het ook, korter of langer. De mogelijkheden buiten ons zijn ook aanzienlijk toegenomen, als je dat alleen al vergelijkt met 50 jaar geleden. Zo beschouwd kunnen we nog wel even ‘vooruit’. Daarbij zijn er nu ook talloze mogelijkheden om met behulp van drugs en psychofarmaca een andere ‘wereld’ binnen onze realiteit op te zoeken.

… buiten jezelf

Echter, alles wat we buiten onszelf zoeken bestaat niet eeuwig. Ook gelukkiger worden. Na de eerste euforie, uitdaging, verliefdheid, adrenaline, komen we toch weer op eenzelfde punt uit: waar is het goede gevoel, het geluk nu gebleven? Het leven kan toch niet zo wreed zijn, dat we wel geluk mogen kennen, maar het altijd weer verliezen.

Crisis of een mogelijkheid

En zo komen we, net als zovelen voor ons, uiteindelijk bij onszelf uit. Immers, waar je ook heen gaat, je neemt jezelf altijd mee. Dit is een zeer ongemakkelijk punt én het is het enige punt waar bewuste ontwikkeling haar werk kan doen: ik stop met verzinnen wat goed voor me zal zijn en erken eerlijk dat de dingen niet gaan zoals ik ze verlang. Dit is het punt waarop we nieuwsgierig kunnen worden naar onszelf, wat in mij in de weg, waar liggen mijn mogelijkheden, hoe zit ik eigenlijk in elkaar? Nieuwsgierig naar een ‘handleiding’ van onszelf.

Gelukkig zijn

Je maakt de overstap van een onbewuste, externe oriëntatie naar een bewuste innerlijke oriëntatie. Je gaat jezelf van binnenuit onderzoeken, vanuit je eigen ervaring. Met behulp van oefening en zelfonderzoek kom je dieper in jezelf terecht; je ziet je gewoontes en patronen en je maakt meer contact met wie je werkelijk bent. Daar ligt je ware geluk verscholen.

Persoonlijk leiderschap

In onze opvoeding leren we meestal niet om de stap te maken van onbewuste naar bewuste intuïtie over ons leven. Daarvoor hebben we dit aan te leren. Bij integrale ontwikkeling gaat het erom dat je jezelf fysiek, emotioneel en mentaal leert ervaren, kennen en begeleiden ten behoeve van alles wat je werkelijk waardevol en belangrijk vindt. Je begint aandacht te besteden aan jezelf, aan de zin van je leven en aan de waarde die jij sowieso hebt. Persoonlijk leiderschap is daarmee leren leiding over je leven te nemen, zodat geluk een deel van je leven wordt.

Reactie plaatsen

Meer weten over één van onze trainingen?

Vraag hieronder kosteloos een oriëntatiesessie aan met één van onze specialisten.