Persoonlijk Leiderschap op 4 aspecten

Persoonlijk Leiderschap: op 4 aspecten Leiding over je Leven nemen

Als mens ben je opgebouwd uit een aantal lagen die zich tegelijkertijd ontwikkelen en/of in beweging zijn: je fysieke lichaam, je emoties, je denkvermogen en je diepere of hogere geestelijke vermogens.  

Je fysieke systeem

We hebben allemaal een fysiek lichaam dat continu in een bepaalde gesteldheid is. Die gesteldheid wordt beïnvloed door zaken van het fysieke niveau zelf, zoals slapen, bewegen, ontspannen, inspanning, eten en drinken ct. Maar er is ook een correlatie met de andere 3 aspecten van je mens-zijn.  

Je emoties

We kennen als mens ook allemaal een serie basisemoties die continu in ons aanwezig zijn, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. De belangrijkste zijn: woede, walging, angst, pijn/verdriet, schaamte en blijdschap/vreugde. Die beinvloeden je stemming, maar hebben ook effect op je fysieke lichaam en op je mentale welzijn. 

Je mentale activiteiten

Ook hebben we allemaal een denkvermogen dat vele gedachten produceert. Gedachten die soms relevant zijn, maar ook heel veel irrelevante gedachten en vastgeroeste ideeën die ons vaak niet echt verder brengen. Je kunt je fysieke lichaam 'in de stress denken', wat ook weer invloed heeft op je emotioneel welzijn. 

Je geestelijke vermogens

Ten slotte hebben we allemaal verlangens en dromen, dingen die we wezenlijk vinden, die we van binnenuit als ‘goed’ of ‘waar’ beschouwen waar ons geest naar uitreikt. Dit is het niveau waarop we zin en betekenis aan ons leven geven. Als we niet ervaren dat ons leven betekenis heeft, kunnen we negatief gaan denken, beïnvloedt het onze emoties en ook onze fysieke vitaliteit en levenskracht.

Gevoelens

Al die onderdelen van je wezen bewegen zich en hebben een bepaalde gesteldheid. In een gevoelig lichaam kun je onderscheid maken tussen de gevoelens op die vier aspecten. De vraag is dan: Hoe kan ik mijn gevoelens zo leren verstaan dat ik mijn kwaliteit van leven kan verhogen?

Gevoelens geven informatie

Gevoelens onthullen aan ons hoe het met ons hele systeem gesteld is. We voelen hoe het met ons fysieke lichaam gaat, hoe er emoties in ons aan de gang zijn, waar we met onze gedachten uithangen en of we warmlopen voor iets dat wezenlijk en belangrijk voor ons is.

Luisteren naar gevoelens

Zoals het gevoel van honger je doet eten, zo kan het besef dat je gespannen bent ervoor zorgen dat je gaat ontspannen. Lastige emoties zoals woede, schaamte en angst hebben allemaal een specifieke functie. Zo is het ook met je mentale en geestelijke vermogens. Ze horen er allemaal bij en kunnen ons sturen naar meer of minder kwaliteit van leven.

Gedempte of verwarrende mix van gevoelens

Veel mensen lopen rond met gedempte gevoelens of een mix van gevoelens die ze niet op de juiste wijze verstaan. Daardoor kan je hele systeem aan kwaliteit inboeten. Er is ook vaak verwarring over wat het gevoel betekent. Fysiek ontspanning bedient niet per se een lastig gevoel over iets dat in je leven speelt. Walging kan een fysiek gevoel zijn omdat je iets gegeten hebt dat slecht verteerbaar is, maar het kan ook een emotie zijn omdat je walgt van iemands gedrag naar jou toe. 

Gevoelens onderdrukken maakt je dashboard in de war

Je systeem geeft continu signalen af. We kunnen geneigd zijn de 'rode lampjes' in de vorm van gevoelens van vermoeidheid, woede, keuzestress etc. te onderdrukken. Daarmee draaien we als het ware de rode lampjes uit ons dashboard. Daardoor hoef je niet meer te luisteren en kun je bijvoorbeeld alsmaar doorgaan. Daarmee verstoor je de signalen van je systeem en ervaar je ook de prettige gevoelens (onze groene lampjes) niet meer. 

Lichaamswerk laat je groene en rode lampjes weer helder schijnen

Met behulp van lichaamswerk kun je je energetische lichaam weer activeren, kan de stress afgeladen worden en kun je je natuurlijke gratie weer terugkrijgen. Daardoor kunnen ook de gevoelens op de vier lagen van je wezen (fysiek, emotioneel, mentaal en geestelijk) weer waargenomen en ontvangen worden. Dan kun je alle rode en groene lampjes weer helder zien schijnen. 

Persoonlijk Leiderschap

Persoonlijk leiderschap vanuit een integrale benadering, betekent dat je de signalen van je systeem op alle vier de niveau van je wezen (fysiek, emotioneel, mentaal en geestelijk) kunt waarnemen en leren verstaan voor meer kwaliteit van leven. Dit ten behoeve van jezelf, je relaties en voor de dingen waar je graag zorg en aandacht aan wilt besteden, zowel privé als professioneel.

 

Reactie plaatsen

Meer weten over één van onze trainingen?

Vraag hieronder kosteloos een oriëntatiesessie aan met één van onze specialisten.