Waar komt de interesse voor Persoonlijk Leiderschap vandaan?

Waar komt de interesse voor Persoonlijk Leiderschap vandaan?

Het is geen toeval als je interesse krijgt voor Persoonlijk Leiderschap. Op een bepaalde manier zit de drang om je gehele potentieel te realiseren, ingebakken in wie je als mens bent  Die drang wordt vooral voelbaar op momenten dat je je realiseert dat je steeds maar in dezelfde vijver aan het rondzwemmen bent en steeds tegen dezelfde dingen aanloopt in je leven. Ook een crisis in je leven kan het begin zijn van jouw pad van zelfonderzoek.

Persoonlijk leiderschap vraagt van jou dat je jezelf leert kennen. En dat is iets anders dan het lezen van een boek. Het is een echte ontdekkingstocht waarbij je jezelf van binnenuit gaat verdiepen in de mens die je geworden bent en de mens die jij in potentie bent.

Om jezelf te leren kennen is het goed om te weten dat je bent opgebouwd uit vier lagen die ieder een eigen ontwikkeling doormaken. Je fysieke lichaam blijft voortdurend in beweging en heeft in elke levensfase iets anders nodig. Je hebt ook een emotionele ontwikkeling en een mentale ontwikkeling. Daar bovenop hebt je ook nog een geestelijke ontwikkeling. Op al die lagen van jezelf kun je jezelf leren kennen en voor meer kwaliteit zorgen.

Je kunt jezelf niet uit een boekje leren kennen omdat jij zelf het onderwerp bent. Alle lagen van je systeem geven gevoelens af die je alleen in je lichaam kunt ervaren. Je fysieke lichaam geeft gevoelens van honger, dorst, spanning en nog vele andere. Je emoties zijn op de achtergrond altijd actief en elke emotie geeft specifieke gevoelens af. Ook je mentale manier van opereren geeft gevoelens af. Als je bijvoorbeeld piekert, komt je lichaam in een bepaalde gesteldheid terecht.

Mensen verdoven zichzelf omdat ze de vervelende gevoelens liever niet ervaren. Je kunt echter niet selectief alleen maar prettige gevoelens hebben. Je lichaam is wel of niet in staat gevoelens af te geven. En als je systeem vastzit en verdoofd is, door stress, verkeerde gewoontes, angst, depressie enzovoort, kun je de gevoelens niet ervaren en kun je er ook niet naar luisteren. In feite ben je dan stuurloos.

Als je niet kunt luisteren naar de signalen van je lichaam kun je geen Persoonlijk Leiderschap verwerven. Je gaat wellicht continu over je grenzen en gaat richting burn out. Ook kun je niet naar je emoties luisteren, waardoor de kwaliteit van je relaties achteruitgaat. Je hebt niet in de gaten wanneer je jezelf mentaal opzweept en wat dat met je hele lichaam doet.

Daarom zijn lichaamsgerichte oefeningen zo belangrijk. Ze kunnen je lichaam de natuurlijke gevoeligheid en gratie weer teruggeven. En daardoor kun je de signalen weer opvangen. Vervolgens kun je gaan leren de gevoelens zo te verstaan dat je jezelf naar meer kwaliteit van leven kunt sturen. Dit is een ware levenskunst.

Reactie plaatsen

Meer weten over één van onze trainingen?

Vraag hieronder kosteloos een oriëntatiesessie aan met één van onze specialisten.